Reklam

Reklam

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK RÜZGAR SANTRALİ

Türkiye’nin en büyük rüzgar santrali Çatalca’da.
Toplam 60 megawatt gücünde 20 rüzgar türbinli santralin 100 milyon dolara mal olduğunu ifade eden Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Ana hedefimiz holdingin yatırımlarını enerjiye doğru kaydırmak.” dedi. Konukoğlu, 5 yıl içerisinde 100 bin megawattlık hedef için 2 milyar dolarlık bütçe öngördüklerini söyledi.
Konukoğlu, Çatalca Rüzgar Enerjisi Santrali’nin resmi açılış töreni öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, doğaya saygılı yurt dışından bir hammadde bağımlılığı bulunmadan Canab-ı Allah’ın vermiş olduğu rüzgarın kuvvetiyle evlere enerji göndermeye başladıklarını söyledi. 60 megavat kapasiteli 20 rüzgar türbinli santralin 100 milyon dolar maliyetle hayata geçirildiğini aktaran Konukoğlu, proje finansmanı için Eksport Kredit Fonden İhracat Kredi Sigortası kapsamında düzenleyici bankalar olan Denizbank A.Ş ve Dexia Bank Belgium’dan 56,5 milyon Euro tutarında kredi kullandıklarını kaydetti.
Sanko’nun Patronu, önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini aktarırken, ana hedeflerinin holdingin yatırımlarını enerjiye doğru kaydırmak olacağını ifade etti. Abdukkadir Konukoğlu, “5 yıl içinde 2 milyar dolar yatırımla bütün projeler bittiği zaman 100 bin megawatta kadar çıkacak.” dedi. Tüm projelerinin doğal kaynaklı, yenilebilir enerji üzerine planladıklarını ifade eden Konukoğlu, Çatalca Rüzgâr Enerji Santrali’nin açılışıyla birlikte inşaatları devam eden ve önümüzdeki 18 ay içinde toplam kurulu gücü 459 magawatt olan 3 hidroelektrik santralini de ülke ekonomisine kazandıracaklarını aktardı.
Konukoğlu, gazetecilerin, enerjide yabancı bir ortaklık için görüşmeler olup olmadığını sorması üzerine, bu konuda birçok teklif olduğunu, ancak kesinleşmiş bir ortaklık olmadığını söyledi. Bir gazetecinin rüzgar türbini üretip üretmeyecekleri yönündeki sorusuna Konukoğlu şu cevabı verdi: “Rüzgar türbini konusunda çalışmalarımız var, araştırmalarımız var. Bu basit bir olay değil. İyi bir know how bulursak Türkiye’de imalatını yapacağız. Ama şuanda yeniden ben bunun yeniden icadını yapayım derseniz çok zor olur. Ancak know howı olan bir ortakla olur. Ortak için görüşmelerimiz var ama kesinleşmiş biri yok.”
Bu arada Çatalca Rüzgar Enerjisi Santrali’yle yılda 220 milyon kilowatt/saat elektrik üretimi gerçekleşecek. Ortalama 122 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacı karşılanacak. Yaklaşık 50 kişinin istihdam edildiği santral, Türkiye’de kurulu ve üretime geçen en büyük rüzgar santrali olma özelliğini taşıyor.