Reklam

Reklam

NEDEN SU YALITIMI YAPTIRMALIYIM?

Yapıların sudan ve zararlı etkilerinden korunması için suyun yapıların dışında tutulması ve havuzlar, içme suyu depoları, göletler vb. yapılarda ise suyun yapı içerisinde tutulması için yapılan işlemlere "su yalıtımı" denir.


Su Yalıtımı Yapıyı Korur
Su Yalıtımı Konfor Sağlar
Su Yalıtımı Ekonomiye Katkıda Bulunur

SU YALITIMI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR


Binamızın zemininden su çıkmıyor, temeline su yalıtımı yaptırmamıza gerek var mı?
Yapılar sadece inşa edildikleri zemindeki basınçlı veya basınçsız yeraltı sularına maruz kalmazlar. Meydana gelen yağmur, kar gibi yağışlar, toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları, yapıların suya maruz kalmasına neden olur. Bina inşaatının tamamlanmasının ardından su yalıtımsızlık dolayısıyla yapının toprak altında kalan kısımlarında su basması ve nem problemleri ile karşılaşılmaması için, temel çukuru kazılırken zeminden su çıkmaması durumlarında da mutlaka temellerde su yalıtımı yapılmalıdır.

Seramik kaplama yaptırarak su yalıtımı yaptırabilir miyiz?
Seramik, su geçirmeyen bir kaplama malzemesidir; fakat bir su yalıtım malzemesi değildir. Su yalıtımı uygulamaları, kesintisiz olarak su yalıtım malzemeleri ile yapılır. Banyolarda yapılan fayans ve seramik uygulamaları, birçok karonun yan yana dizilmesi ile yapılmaktadır. Birbiriyle temas eden karoların birleşim yerleri suyun geçebileceği yüzeyleri oluşturur. Bu sebeple seramik karolar ile yapılan uygulamalarda su yalıtımı sağlanamaz. Su yalıtımı sağlamak için, önce tekniğine uygun olarak su yalıtım malzemeleri uygulanır ve tüm işlemler tamamlandıktan sonra üzerine seramik kaplanarak uygulama tamamlanır.

Çatımızda kiremit veya şingıl bulunuyor, su yalıtımı yaptırmama gerek var mı?
Kiremit, şingıl vb. malzemeler çatı kaplama malzemeleridir. Çatı kaplamaları su geçirmeyen malzemelerden yapılsa da, çok sayıda küçük kiremitlerin birleşim yerleri suyun geçebileceği boşluklar oluşturur. Ayrıca, rüzgâr veya çatıda yapılan işlemler dolayısıyla kiremitlerin kırılması da olasıdır. Çatı kaplamaları kesintisiz olarak uygulanamadıklarından su yalıtımı sağlamaz. Dolayısıyla çatılarda su yalıtımı, kiremit veya şingıl gibi çatı kaplama malzemelerinin altına mutlaka su yalıtım malzemelerinin kesintisiz olarak uygulanması ile sağlanır.

Su yalıtımı binaları depreme karşı güvenlik altına alır mı?
Depremde binaların yıkılma nedenlerinden biri de, su yalıtımı olmayan yapıların taşıyıcı kısımlarının suya maruz kalarak zayıflamasıdır. Bu sebeple, inşaat aşamasında su yalıtımı yapılan binalarda zemine uygun inşaat tekniğinin gerçekleştirilmesi, uygun yapı malzemelerinin kullanılması ve binanın taşıyıcı kısımlarına kullanım sırasında zarar verilmemesi durumunda su yalıtımı uygulamaları, binaların depreme karşı dayanıklılıklarını korumasını sağlar. 

Su yalıtımını kendi başıma ya da tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilir miyim?
Binanız mutlaka uzmanlarımız tarafından incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik İzobedel Firmamızın ürünleri hakkında bilgi almalısınız.