Reklam

Reklam

KAPIDAN ELEKTRİK NASIL ÜRETİLİR?

İzmir’de iki öğrenci kapıdan ve otomobil hareketinden elektrik üretmeyi başardı.
İzmir’de yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü Sıdıka Akdemir Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, bu yolla üretilen “temiz enerji” ile okulların ya da evlerin günlük elektrik ihtiyacını karşılamasını hedefliyor.
Öğrencilerin “Elektrik Üreten Kapı” ve “Araçlardan Rüzgar Enerjisi Değerlendirmesi” adlı projelerin koordinatörlüğünü yapan öğretmen Savaş Zafer Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin küresel ısınmadan yola çıktığını, yenilenebilir, çevreye zarar vermeden nasıl enerji elde edilebileceğini araştırdıklarını belirtti.
“Elektrik Üreten Kapı” projesini anlatan Güler, kapıların açılıp kapanmaları sırasında oluşan enerjiyi elektrik enerjisine çevirebilmek amacıyla kapılara “üreteç” monte ettiklerini belirtti. Projede özellikle alışveriş merkezleri, hastaneler, okullar, askeri birlikler gibi çok sayıda insanın bulunduğu yerlerde sık sık kullanılan kapıların hareketlerini değerlendirmek istediklerini ifade eden Güler, kapıların hareketinden elde edilen enerjinin akülerde depolanabildiğine dikkati çekti. Güler, doldurulan akülerin çeşitli şekillerde kullanılabileceğini vurgulayarak, çevreye zarar vermeden üretilen enerjinin, elektrik faturalarında da azalma sağlayacağını kaydetti.
Projeyi örnekle açıklayan Güler, şöyle konuştu:
“Kapılar günlük hayatta farkında olmadan defalarca kullanılıyor. Temiz enerji üretiminde bu hareketten faydalanabileceğimizi düşündük. Örneğin okulumuzun 26 kapısı var. Günde ortalama bin 300 defa açılıp kapatılıyor. Bu projedeki yolla kapı hareketlerinden elde edeceğimiz ve aküde depoladığımız elektriğin okulun bir günlük elektrik ihtiyacını karşılayabileceğimizi hesapladık. Dünyada da bir kaç ülkede alışveriş merkezlerinde benzer şeyler yapılmaya başladığını öğrendik. Biz de kendi okulumuzdan başlayarak, başta okullar olmak üzere çok sayıda insanın kullandığı yerlerin elektriğini kapı hareketlerinden karşılamayı istedik.”
Güler, otomobillerin hareketi esnasında ortaya çıkan hava akımını da elektrik enerjisi üretme amacıyla kullandıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Arabaların ayna kollarına monte edilen pervaneler sayesinde rüzgar enerjisi dinamolar aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. 10 kilometre hızı geçen ve 6 saat hareket eden araç aracılığıyla 12 voltluk aküyü dolduracak kadar elektrik elde edilebiliyor. Bu enerji evlerde kullanılabilecek şekle dönüştürüldüğünde, bir evin bir günlük tüm enerji ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Yani bir otomobilin 6 saatlik hareketi bir evin bir günlük elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor. Otomobilleri olanlar böyle evlerinin ihtiyacını bu yolla karşılayabilecek” diye konuştu.
veteknoloji.com