Reklam

Reklam

Enerji ihtiyacı yüzde 160 artacak

Türkiye'nin enerjiye olan ihtiyacının 2020'de yüzde 160 oranında artacağı, bunun da önemli tasarruf sağlayan bina yalıtımı konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdığı bildirildi.
 

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan yaşamının vazgeçilmez parçası olan enerjinin, ülkelerin ekonomik gelişme göstergesinin de en temel unsuru olduğunu söyledi.

Araştırmalara göre, 2020 yılında dünyanın enerji talebinin bugünküne göre yüzde 65 artacağını belirten Ulu, ''Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve 2020'de enerji ihtiyacı bugüne göre yüzde 160 artış gösterecek. Elektrik tüketimi ise günümüz rakamlarının 2,5 katına ulaşacak'' dedi.

Ulu, giderek artan bu talebin nasıl karşılanacağının tartışıldığını, alternatif enerji kaynaklarının arandığını ifade ederek, ''Asıl düşünülmesi gereken, öncelikle enerji kaynaklarını nasıl daha verimli kullanacağımız ve hangi uygulamalarla tasarruf sağlayacağımız olmalı'' diye konuştu.

Türkiye'nin 2010'daki enerji ithalatının 34 milyar dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Ulu, şunları kaydetti:
''Cari açığımız ise 48,6 milyar dolar. Yani enerji ithalatımız, cari açığımızın yarısından bile fazla. Çünkü Türkiye'deki binaların yüzde 90'ı yalıtımsız ve bu nedenle her yıl ortalama 7,5 milyar dolarlık enerjiyi israf ediyoruz.

Bu gidişe 'dur' deme zamanının geldiğini fark eden yetkililer, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile konuya verdiği önemi ortaya koydu. Hazırlanan Strateji Belgesi'ne göre, ısı yalıtımı bulunmayan binalara 2012 yılından itibaren artan oranlarda vergi uygulanması, binalara azami enerji ve emisyon sınırlaması getirilmesi, özellikle mevcut binalarda ısı yalıtımı ve verimli sistemler için yapılacak yatırımların özendirilmesi hedefleniyor.''

-YILDA 300 MİLYON DOLAR ENERJİ TASARRUFU-


Türkiye'nin enerjisinin yaklaşık yüzde 73'ünü ithal ettiğini hatırlatan Ulu, ısı yalıtımı ile binaların ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden yarı yarıya tasarruf sağlanmasının mümkün olduğunu, bu açıdan konu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini belirtti.


Ulu, bu yılın başından itibaren yeni binalarda ''Enerji Kimlik Belgesi'' gereğince ısı yalıtımının zorunlu hale getirildiğine dikkati çekerek, ''her yıl yeni yapılan 100 bin binanın yalıtımlı olması ile yılda 300 milyon dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağını'' ifade etti.

Yalıtımı olmayan mevcut binaların ise her yıl ortalama 7,5 milyar dolarlık enerjiyi havaya savurduğunu söyleyen Ulu, tasarruf için öncelikle ''yalıtıma yatırım'' yapılması gerektiğini vurguladı.


Yalıtım uygulamalarının artmasında finansal teşviklerin çok önemli olacağına değinen Ulu, yapılarda bu amaçla kullanılan ürünlerinde KDV'nin yüzde bire indirilmesi ve devlet destekli, mortgage benzeri çok düşük faizli, uzun vadeli kredi kullandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.